Asociația Acasă în Banat a scos de sub tipar cartea care reprezintă încununarea muncii din lor titanice din ultimii ani. Rând pe rând, în cinci orașe din Banat se va lansa ”Morile Banatului”.

Cartea este munca a unei cercetări de 4 ani, care a pornit de la faptul că în Banat avem cele mai multe mori istorice păstate din România. De la morile cu ciutură din Rudăria. la morile mari din pusta de la Jimbolia și Sânnicolau Mare, la moara de decorticat orez din Banloc și până la turbinele de la Balinț, asociația a iventariat peste 410 de obiective, iar pe 55, majoritatea mori de apă, le-a și restaurat. Cartea este despre morile din Timiș și Caraș-Severin și a fost tipărită cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, prin Timbrul de Arhitectură. Include și coorodnate GPS ale morilor.

Cartea poate fi deja precomandată. „În Banat s-a păstrat cel mai mare număr de mori istorice din toată țară. Fie că sunt instalații simple amplasate pe cursuri de apă, fie că sunt mori mari construite în epoca de glorie a motorului cu abur, toate fac parte din istoria noastră. Efortul nostru este de a le face cunoscute publicului și de a le spune povestea pentru a le putea pune în valoare și de a opri dispariția lor”, a spus Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Lansările încep de miercuri la Timișoara. În fiecare oraș, expoziția va rămâne câte o săptămână. Pentru Oravița și Sânnicolau Mare urmează săs e anunțe orele:

  • Timișoara: 4 octombrie 2023, de la ora 15.00 – Centrul Info Bastion;
  • Reșița: 12 octombrie 2023, de la ora 15.00 – Muzeul Banatului Montan, b-dul Republicii, nr. 10;
  • Jimbolia: 19 octombrie 2023, de la ora 13.00 – Casa de Cultură a Orașului Jimbolia, str. Tudor Vladimirescu nr. 88
  • Sânnicolau Mare: 26 octombrie 2023 – Castelul Nako, str. Republicii, nr. 10;
  • Oravița: 7 noiembrie 2023 – Liceul Teoretic „General Dragalina” Oravița, Piața Ferdinand, nr. 1.

 

LĂSAȚI UN MESAJ