Ultima sâmbătă dinainte de sărbătoarea Crăciunului aduce o premieră pe scena Teatrului German de Stat din Timișoara. Celebra satiră ”Leonce și Lena” va fi jucată pentru prima dată, și chiar cu actorul care a jucat și în prima reprezentanți cunoscută din țara noastră.

”Leonce și Lena” este o piesă de teatru cu un istoric aparte. Una dintre cele mai de succes reprezentanții din istoria dramaturgiei germane a secolului al XX-lea, a a avut succes la aproape un veac de când a fost scrisă. Textul a fost realizată de Georg Büchner în 1936 și prezintă povestea satirică despre Leonce, regele Regatului Popo, și Lena, regina Regatului Pipi. Cei doi ar trebui să se căsătorească, aranjat. Depresivi, ambii fug de angajament, dar se întâlnesc în Italia, și ajung ulterior să se căsătorească. Considerată mult timp o comedie, piesa este maid egrabă o satiră vizionară, cu mult înaintea vremurilor ei.

Büchner a scris textul pentru un concurs al unei edituri germane, dar a încheiat totul după termenul de presare. ulterior, autorul a decedat prematur. De altfel, textul a apărut abia în 1838 într-o revistă, iar în formatul publicitistic de carte a fost publicată abia în 1850. Pe scenă, s-a jucat în premieră abiaa în 1895! Totul a durat atât de multe, deși, în ciuda etxtului spumos, plin ede jocuri de cuvinte, Germania acelei vremi nu empatiza cu satirizarea unui regat, fiind un stat profund divizat. Autorul, Georg Büchner  a făcut parte dintr-o societate scretă pentru Drepturile omului, pus sub urmărire pentru pamfletul „Pace bordeielor! Război palatelor!” .

De altfel, Buchner s-a și refugiat în străinătate, și doar moartea prematură l-a făcut, conform experților, să nu devină un autor de amploarea lui William Shakespeare. Premiera de la Timișoara aduce în prim-plan, ca regizor, alt fugar al unui regim. Este vorba de Niky Wolcz, timișorean care în 1966 și-a finalizat studiile teatrale, la București. A jucat în ”Reconstituirea” lui Lucian Pintilie, iar în 1970, Liviu Ciulei i-a propus rolul de maestrului de ceremonii în ”Leonce și Lena”. Din 1975, Wolcz a fugit din țară și a lucrat în teatrele din Bochum, Berna, Frankfurt, Basel, Geneva, Ulm, Freiburg, Regensburg.

Din 1996, a placat cu soția Ursula Nussbächer în SUA și a predat actoria la Columbia University. De altfel, actorul colaborează și cu teatrul newyorkez La MaMa și cu renumita Metropolitan Opera. În 2001 s-a întors în țară și a montat ”Păsările! de Aristofan, iar în 2008, s-a întors pentru prima dată la Teatrul German d estat, unde a condus un workshop. În anul 2012 montează spectacolul „Ținuturile de jos” după texte ale lui Herta Müller, laureată cu premiul Nobel pentru literatură.

Din distribuția piesei regizate de Wolcz fac parte Niko Becker /Richard Hladik (distribuție dublă), Boris Gaza, Silvia Török, Harald Weisz, Isa Berger, Olga Török, Oana Vidoni, Rareș Hontzu, Franz Kattesch, Tatiana Sessler-Toami, Aljoscha Cobeț, Daniel Ghidel, Simona Vintilă, Daniela Török și Radu Brănici. Decorurile sunt semnate de Helmut Stürmer, iar costumele de Ioana Popescu.

Piesa începe sâmbătă seara la 19,30.

LĂSAȚI UN MESAJ