Modificările legislative făcute de Ministerul Educației au aruncat situația multor creșe din țară în aer. Pentru a se plia pe noua legislație, administrația a înființat Creșa Timișoara, o structură cu personalitate juridică pentru educația antepreșcolară din capitala Banatului.

Autoritățile locale nu sunt obligate să cedeze creșele în rețeaua inspectoratelor școlare, mai ales că nici condițiile nu existau în mod practic. Dar creșele sunt nevoite să aibă personalitate juridică. Astfel, s-a înființat structura Creșa Timișoara. ”Ca urmare a modificării Legii educației naționale nr. 1/2011 prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 100/2021, aprobată cu modificări prin Legea nr. 17/2022, creșele fac parte din sistemul național de învățământ preuniversitar, devin unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, considerate unităţi de învăţământ acreditate prin efectul legii, autorităţile locale având calitatea de persoană juridică fondatoare și oferă copiilor antepreșcolari cu vârsta cuprinsă între 0 luni și 3 ani servicii integrate de educație, îngrijire și supraveghere”, se arată în nota de fundamentare.

Liberalul Dan Diaconu a găsit un nou prilej de a ironiza amdinistrația USRPLUS la votarea acestui proiect. ”Acei oameni de la Compartimentul Rețeaua școlară, care fac un HCL pe an, urmează să înființeze ș alte structuri în Timișoara. Școala Timișoara, Liceul Timișoara și Grădinița Timișoara. Și am scăpat de toate problemele. Avem patru unități școlare, o rețea ușor de aprobat. Cum poate funcționa o structura care are unități în tot orașul cu o singură personalitate juridică?”, a spus, cu ironie, fostul viceprimar al Timișoarei.

Dominic Fritz a admis că situația e provizorie, în contextul unei denumiri într-adevăr nefirești. ”Acest HCL se folosește și în alte orașe din România. Nu am inventat eu apa calda. Este doar o construcție provizorie, pentru că există enclarități cum va fi aplicat acest sistem”, a admis, sincer, primarul Fritz. În sistemul preluării de către inspectorate, nu toți directorii de creșe mai erau eligibli, din cauza criteriului de vechime, iar salariile angajaților ar fi scăzut.

Pe lângă aceste argumente care au determinat multe localități să-și mențină creșele în subordinea autorității locale. Din Timiș, Cenad, Gottlob, Deta și Gătaia au vrut să le treacă în rețeaua MEN, dar chiar și așa, posturile oferite, doar șase, au fost insuficiente!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ