Propunerea pentru primăvară a Muzeului Național de Artă Timișoara este o expoziție temproară cu lucrările pictoriței germane Paula Modersohn-Becker și a celorlați membri ai coloniei de artiști de la Worpswede. De miercuri, lucrările dedesen și grafică vor putea fi admirate.

Numele expoziției este „Paula Modersohn-Becker şi colonia de artişti din Worpswede. Desene și grafică 1895 – 1906”. Colonia cuprinde artiștii Otto Modersohn, Fritz Mackensen, Hans am Ende, Fritz Overbeck, Heinrich Vogeler, dar și pictorița din Dresda, Paula Modersohn-Becker, pe care e centrată expoziția. Artista a trăit doar 31 de ani și este o reprezentantă a expresionismului timpuriu. Inspirată de Van Gogh și Cezanne, Modersohn-Becker a fost o avangardistă pentru vremurile în care se vorbea de emanciarea femeii germane. Un spirit liber în viața personală, a portretizat mai ales oameni simpli, care până atunci nu erau subiecte de opere de artă. Valoarea operei sale a fost recunoscută doar post-mortem.

Artista, decedată în 1907 în urma unui embolism pulmonar făcut după nașterea unicei sale fiice. A vândut doar cinci lucrări în timpul vieții, dar a lăsat în urmă peste 700 de picturi și 1000 de desene și gravuri. ”Pentru că opera ei rămâne încă prea puțin cunoscută în România, această expoziție dorește să crească și aici vizibilitatea ei și a artiștilor din Worpswede. Totodată, trebuie subliniată actualitatea incredibilă a acestei artiste, care a sfidat normele vremii, arătând o perspectivă sinceră asupra feminității și dând dovadă de o determinare aparte într-o societate patriarhală, plină de constrângeri – temă ce rămâne la fel de actuală și 120 de ani mai târziu”, spune Teodora Talhoș, coordonatoarea biroului regional din Timișoara al Institutului German pentru Relații Culturale Externe (ifa) și co-curatoare a expoziției.

Curatorul Wulf Herzogenrath a conceptu expoziția itinerantă, reconfigurată pentru Palatul Baroc de curatoarele Andreea Foanene și Teodora Talhoș. ”„Fotografiile, desenele, ilustrațiile sau cărțile prezente în expoziție sunt lucrări ce redau climatul artistic european care a generat întâlniri esențiale, dar și traiecte personale de o mare amploare și complexitate. Expoziția celebrează prezența marcantă a artistei Paula Modersohn-Becker și subliniază un context cultural mai larg, aducând în lumină comunitatea artistică de la Worpswede.  În acest context muzeal  favorabil, expoziția «Paula Modersohn-Becker şi colonia de artişti din Worpswede» «Paula Modersohn-Becker und die Worpsweder (1895-1906)» devine o ocazie de a cunoaște și integra noi teritorii culturale, oferind ocazia de a înțelege și de a contextualiza opere din colecțiile permanente ale muzeului, create în perioade similare”, a declarat Andreea Foanene.

Expoziția va sta pe simeze între 20 martie și 21 aprilie.

LĂSAȚI UN MESAJ