Timișorenii pot vizita de mâine o expoziție specială a Muzeului Național al Banatului „Arta și Arhetipurile Epocii de Gheață”. Joi seara va fi vernisajul, în Sala de marmură a Castelului Huniade, redeschisă pentru anul 2023, cu toate că reabilitarea nu s-a făcut.

Este vorba de o expoziție itinerantă inovatare, în colaborare cu Grupul de Lucru Weltkultursprung din Germania. Timișorenii vor putea admira 23 de replici ale operelor de artă din Paleolitic, perioadă în care oamenii preistorici se confruntau și ei cu Epoca de gheață a planetei. Replicile sunt ale unor artefacte importante desocperite în situri din Germania, Franța, Cehia, Slovacia și Rusia, cu vechime între 42.000 și 11.700 de ani î.Hr.

Piesa de rezistență e Venus de la Hohle Fels, cea mai veche figurină despre fertilitatea feminină descoperită până acum. Statueta e făcută dintr-un colț de mamut și are o vechime de 40.000 de ani. În 2008, ea a fost recompusă din șase fragmente descoperite sparte și reconstruită aproape în întregime. Statueta de fildeș nu are un cap uman, ci o buclă de pandativ. Muzeul precizează că replicile artefactelor au folosit exact același material ca originalul.

Expoziția a fost gândită în colaborare cu Departamentul de Preistorie timpurie și Ecologie Cuaternară de la Universitatea din Tübingen. Vernisajul e joi, 27 iulie, ora 18, la Sala de marmură. Ea va sta pe simeze până la 27 octombrie.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ