Sâmbătă seara, studenții care au terminat ciclul de licență la Universitatea Politehnica din Timișoara au sărbătorit absolvirea. S-a orgabizat o ceremonie fastuoasă, la fel ca anii trecuți, prin centrul orașului și pe Stadionul Știința.

În prima seară a lunii iulie, Universitatea Politehnica din Timișoara a organizat ceremonia de absolvire pentru absolvenți ciclului de licență. A fost o generație specialî, promoția cu numărul 100. Primii studenți au promovat Politehnica în anul 1924, la un an după inaugurarea clădirii actuale a facultății de Mecanică. La patru ani după Centenar a venit și promoția cu numărul 100, chiar în anul în câcare Timișoara este și capitala europeană a culturii. Ca de obicei în ultimii ani, totul a început în fața rectoratului. După un flashmob, absolvenții, îmbrăcați în robă și tocă, au avut parte și de un moment artistic. Apoi, în acordurile trupei SuperChill, au plecat spre Stadionul Știința, unde a avut loc ceremonia. Moderator a fost vedeta TV, Pavel Bartoș.

Aici, rectorul le-a transmis un mesaj. ”Prima generație de absolvenți ai Universității Politehnica Timișoara a fost în 1924 ceea ce înseamnă că în acest an, 2023, aniversăm a 100-a generație a universității noastre. În 1923, atunci când regele Ferdinand a inaugurat prima clădire a campusului universitar al Timișoarei, Pavilionul de la Mecanică, a definit Politehnică și că „un cuib al gândirii și simțirii românești”. Având în vedere și faptul că începerea construcției la Catedrala Mitropolitană a a avut loc doar în 1936, putem spune că anul 1923 a fost un an important pentru istoria modernă a orașului nostru. Au urmat 100 de ani cu 100 de generații de absolvenți ai Politehnicii, peste 140.000, ingineri și nu numai, care au rămas în Timișoara sau au dus cu ei peste tot în lume spiritul tolerant al Banatului. Politehnica nu a însemnat doar Timișoara ci și generații de subingineri sau ingineri la Hunedoara, Arad sau Reșița, întregind astfel un tablou al unei dezvoltări regionale și naționale. Dacă generația 1956 sau cea din 1989 s-au confruntat cu sistemul totalitar sunt convins că voi, generația 100, care ați trecut, la rândul vostru, printr-o perioadă mai dificilă, nu vă mai temeți de nimic”, a spus rectorul Florin Drăgan.

Au urmat discursuri ale reprezentanților mediului econimic: Christian von Albrichsfeld, directorul general Continental România, Diana Năstase, director HR la Flex și Sabin Totorean, director general Nokia România. Ei au menționat că speră ca din Timișoara să pornească următorul unicorn al României (companie pornită după anul 2000, în domeniul tehnoligiei, e ajunge să fie evaluată la 1 miliard de dolari). A urmat discursul reprezentantul studenților în Consiliul de Administrație al Universității Politehnica Timișoara, Paul Stiegelbauer. Apoi, la cuvânt a venti Președintele Senatului UPT, Radu Vasiu. ”Pentru voi este un final, al perioadei de studii, dar, totodată, și un nou început, în care intrați cu un nou statut, acela de inginer”, a tranmis Vasiu. Un reprezentant al fiecare dintre cele zece facultăți a rostiti un discurs pe scenă.

A urmat acordarea de diplome Magna cum Laudae unor tineri care studenți care au terminat ciclul de Licență cu media 10. Este vorba de Sonia Anamaria Tuculia, de la Facultatea de Automatică și Calculatoare, specializarea Calculatoare și Tehnologia Informației, Karla Elisabeth Lovasz, de la Facultatea de Mecanică, specializarea Robotică, și Andreas Marko Farkas de la Facultatea de Mecanică, specializarea Ingineria Autovehiculelor. Pavel bartoș le-a făcut urări și el tinerilor, pentru ca apoi, totul să culmineze cu un concert al trupei Zdob și Zdub. Ceremonia s-a terminat cu un grandios foc de artificii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ