Primarul Nicolae Robu a făcut așa cum a anunțat. Și anume, a intervenit în forță în conflictele de la Asociația Timișoara 2021 Capitala Culturală Europeană, pentru care s-a organizat o ședință miercuri după-amiază. Propunerea edilul a fost refuzată, iar zilele asociației par numărate.

Practic, miezul problemeie sunt certurile interminabile dintre Simona Neumann, directorul executiv, și Horațiu Rada, președintele asociației. De altfel, Rada a și plecat miercuri după-amiază extrem de supărat din primărie. Robu a explicat ce s-a întâmplat într-un comunicat de presă. ”După cum se cunoaște, deja de multă vreme Asociația Timișoara 2021 -Capitală Culturală Europeană funcționează necorespunzător. Scandaluri interne interminabile au făcut-o total ineficientă și au decredibilizat-o în ochii comunității, atât în componenta culturală a acesteia –am în vedere atât instituțiile culturale ale statului și administrației publice locale, cât și sectorul cultural independent, ong-urile culturale, asociațiile profesionale ale artiștilor, oamenii de cultură exponențiali, artiștii locali emblematici-, cât și componenta economică și cea civică, pur și simplu. Este suficient să menționez, spre exemplificare, faptul că instituțiile culturale cele mai puternice ale orașului -Opera Română, Teatrul Național și Filarmonica Banatul nu mai doresc să facă parte din Asociație-, iar pe de altă parte, că mediul economic refuză, pur și simplu, susținerea sa, sumele obținute din partea acestuia în ultimii ani fiind derizorii –de ordinul doar al zecilor de mii pe an!”, spune primarul.

Robu a propus corectarea statului asociației, pentru a delimita clar atributele președintelui și ale directorului executiv. S-a lovit de un refuz. ”Subsemnatul am atras atenția, în toți acești ani, că lucrurile nu merg cum trebuie. Concluzia desprinsă în ultimul timp a fost că însuși statutul asociației facilitează tot ce se întâmplă rău, el fiind în contradicție flagrantă cu principiile organizaţionale fundamentale. Am cerut insistent corectarea statutului şi, în Comitetul Director, în care subsemnatul sunt Preşedinte de Onoare, am avut impresia că se agreează acest lucru. Ei bine, tergiversarea acestui demers între timp și atitudinea de ieri de refuz clar al noilor prevederi statutare, a colegilor de Comitet Director alții decât Viceprimarul Dan Diaconu, în bloc, mi-au devoalat indubitabil că Asociația este acaparată pe o direcție pe care nu are ce căuta, fără nicio șansă de a face față misiunii pe care o are, iar eu, ca reprezentant legitim al cetățenilor Timișoarei și al orașului însuşi, în plus ca ordonator de credite al de departe principalului finanțator –Primăria Timișoara- nu pot sta pasiv. A fi capitală culturală europeană este o şansă o dată-n viaţă. Timișoara nu o poate irosi, nu are voie să o irosească! Orașul are potențialități imense, și culturale și economice și de orice natură și numai dacă acestea continuă să fie ignorate se poate eșua în acest proiect. Iar de un eventual eșec, în percepția publică, responsabil ar fi considerat, evident, nimeni altul decât Primarul”, spune Robu despre sine, folosind majusculele pentru a se referi, probabil, la funcție.

Nicolae Robu nu spune exact că asociația e istorie, dar spune că va reveni cu informații noi zilele viitoare. Oricum, recunoaște că Primăria Municipiului Timișoara va prelua frâiele proiectului. Din asociație fac parte acum mai multe instituții, inclusiv Consiliul Județean Timiș. ”Iată, pe scurt, de ce am decis să demarez demersurile pentru ca începând de acum, proiectul «Capitală Culturală Europeană», așa cum este el angajat prin dosarul de candidatură, completat cu tot ce vom considera că ar fi binevenit să i se adauge, să fie implementat de Primăria Timișoara, oricum, principalul actant în cadrul lui. Chem alături de Primăria Timișoara –rog a se recepta această sintagmă în sensul ei din percepția publică, drept ansamblu Consiliu Local – Aparat Executiv-, drept parteneri cu sarcinile deja asumate și cu deschidere spre altele, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii și Guvernul României. Chem, de asemenea, alături de proiect, comunitatea timișoreană”, a punctat edilul.

Practic, dispariția asociației înseamnă că mulți oameni angajați sau care colaborează acum pe salarii deloc mici (cu toate că au multe restanțe) vor deveni șomier. Însă primarul punctează că cei care și-au făcut treaba se vor regăsi și în noua structura. Este posibil ca și Simona Neumann să apară acolo. Edilul a spus că directoarea are un nivel cultural vast și a făcut o reprezentare internațională excelentă pentru asociație, cu toate că a spus că uneori face greșeli de neînțeles pentru statul pe care îl are. Cât despre Horațiu Rada, dată fiind apropiere de PSD, e greu de crezut că va fi cooptat. ”Țin să o spun explicit: toate persoanele care au făcut parte din echipa de proiect în lungul timpului, aducându-și aportul la generarea, susținerea în fața juriului și implementarea lui atât cât aceasta a fost făcută până în prezent au ușile noastre larg deschise”, precizează Robu în comunicat.

Altfel, cum unele părți vor fi excluse din noua structură ce va gestiona titlul de capitală culturală europeană, Robu le-a și atras atenția adversarilor politici să nu înceapă să atace proiectul. ”Fac un apel, de asemenea, către mediul politic, să se abțină de la a face din proiectul ”Timișoara Capitală Culturală Europeană” subiect de dispute politice, politicianiste, de jocuri de interese altele decât interesele Timișoarei, interesele României. Chiar într-un an electoral fiind!”, mai spus primarul.

LĂSAȚI UN MESAJ