De marți, la Stadionul CFR a sosit Armata pentru a pregăti instalarea spitalului de campanie al Ministerului Apărării Naționale. Instalarea modulelor s-a început deja, iar în zonă va fi și un cort militar. Se lucrează deja la racordarea utilităților. Stadionul nu va mai fi bază sportivă cel puțin șase luni, conform prevederilor legale. Mai mult decât atât, terenul principal nu va putea fi refăcut niciodată la o stare prea bună!

Denumirea tehnică a spitalului de campanie este Sistemul Modular Medical de Izolare și Tratament (SMMIT). Containerele aduse la Timișoara provin de la Centrul Farmaceutic Zonal Sebeș. La Stadionul CFR vor fi 56 de paturi, dintre care patru pentru Terapie Intensivă. Destinația inițială rămâne însă pentru cazuri ușoare și medii de coronavirus, nu pentru cele severe, care vor fi tratate la Spitalul ”Victor Babeș”. Spitalul va avea unități de triaj, radiologie, sterilizare, laborator și zonă de decontaminare. În locație va fi instalat și un modul (tabără) de carantinare și izolare, cu o capacitate de 120 de locuri.

De luni, a doua zi de Paști, prefectul Liliana Oneț, alături de președintele CJT Călin Dobra și alți membri ai Comitetului Județean pentru Situații de Urgență au fost în vizită la Stadionul CFR. MApN a decis că face spital de campanie la Timișoara, dar locația a fost propusă de autoritățile județene. Marți, s-a semnat deja protocolul, iar zona nu mai este bază sportivă acum. ”Marți am fost acolo, le-am predat toate cheile. S-a semnat un protocol între Ministerul Transporturilor și Ministerul Apărării Naționale, între Regionala CFR și Spitalul Militar Timișoara, concret. Baza sportivă a fost predată. Le-am arătat unde sunt lumina, canalizarea, gunoiul, curentul, se fac racordurile la utilități”, ne-a povestit președintele clubului CFR, Constantin Nedela.

Paturile și zona de triaj, adică spitalul în sine, vor fi pe terenul principal. Pe terenul de antrenament, se află parcate tab-urile. Președintele clubului CFR Timișoara le-a propus să facă altfel. ”Ei știu cel mai bine ce și cum, dar eu le-am propus să facă spitalul pe terenul mare de antrenament. Ei au montat spitalul și zona de triaj pe terenul unu. În spate au parcat mașinile din ce am văzut”, ne-a explicat Nedela. De altfel, în mediul online, unii timișoreni au criticat amplasarea spitalului de campanie în zona centrală a orașului. La Arad, autoritățile locale au făcut ceva similar la Expo Arad, la marginea orașului.

Armata a săpat deja pe terenul principal, pentru racordul la utilități. Constantin Nedela spune că terenul principal nu va mai fi niciodată la fel, pentru că s-a distrus sistemul de drenaj. ”Chiar dacă terenul nu era așa îngrijit în ultimii ani, el era într-o stare cât de cât mai bună ca altele din oraș pentru că avea drenajul foarte bun făcut de la început. Era piatra pusă sub nisip, era un sistem foarte bun, care acum s-a distrus, pentru că s-a sapăt pe verticală. Terenul nu va mai putea fi readus niciodată la starea inițială, doar dacă se va face un nou teren, de la zero!”, a explicat Nedela.

Până la toamnă, pe strada Nera, rămâne spitalul. ”Protocolul spune că s-a predat între șase luni și un an, pentru că ei au intenția să țină spitalul pentru un al doilea vârf probabil al epidemie, în toamnă. Noi am făcut solicitare la autorități, pentru că marți au fost aici și prefectul, și președintele de consiliu județean, și primarul, să primim un teren unde să ne putem antrena și juca meciurile oficiale. Oamenii sunt de bună-credință, au zugrăvit vestiarele, pentru că acolo își fac birouri. Nu fac stricăciuni, dar terenul nu va mai putea fi refăcut”, a mai spus Constantin Nedela. La Stadionul CFR juca echipa de seniori a clubului, în Liga a VI-a, echipa UVT-ului din Liga a IV-a și alte opt echipe de juniori.

Stadionul CFR era dat în concesiune de Regională, printr-un contract de comodat, sindicatului muncitorilor de la CFR, condus tot de Constantin Nedela. Contractul se prelungește de fiecare dată când se prelungește contractul colectiv de muncă al angajaților din sindicat. Asta înseamnă la cel mult un an și jumătate. Din acest motiv, nu se pot accesa fonduri europene, care necesită contracte de cel puțin cinci ani. Tot din acest motiv, și investitorii privați sunt imposibil de convins.

foto. www.facebook.com/mapn.ro

LĂSAȚI UN MESAJ