Conducerea Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” își face un bilanț elogios în care se laudă singură, fără a menționa un cuvânt despre scandalul anului, cu medicul Virgil Musta. Reamintim, el a fost trimis în judecată de două instituții diferite, iar directorul Cristian Oancea continuă să se facă pe deplin că plouă, asta în timp ce alte instituții sanitare au avut minime reacții de bun-simț la alte scabdaluri cu iz penal.

Virgil Musta, dar și directoarea medicală a spitalului, Diana Manolescu, au fost trimiși în judecată de DNA, alături de personal din unitatea snaitară și de la clinica Profilaxis. Motivul este legat de faptul că testele covid de la clinica privată unde e implicat și infecționistul se procesau în laboratorul spitalului, de către asistentele medicale plătite, teoretic, pentru a munci pentru unitatea sanitară din subordinea primăriei, nicidecum pentru privați. Ulterior, la începutul acestui an, și Agenția Națională de Integritate l-a trimsi în judecată pentru un conflict de interese din cauza aceleiași situații unde DNA îl acuză de abuz în serviciu. Spitalul nu a comentat în niciun fel situația rgavă. Reamintim, tot anul trecut au fost arestați, după ce au fost prinși în flagrant cu șpaga, medicii Octavian Mazilu de la Spitalul Municipal și Marian Gașpar, de la Institutul de boli Cardiovasculare. de acolo, au exista timide reacții de delimitare, dar au existat.

Altfel, ignorând pata adusă de acuzațiiel făcute de două instituții ale statului care se ocupă cu identificarea corupției, stapilul se laudă a avut peste 5000 de pacienți în 2022. Potrivit celor de la ”Victor Babeș”, s-au înregistrat peste 22.000 de consultații în ambulatoriu și 15.000 de internări. La fel ca Raed Arafat, și Oancea recunoaște că purtatul măștii în pandemie a scpzut imunitatea oamenilor. ”Cifrele sunt mai mari decât cele din perioada de dinainte de pandemie. Am observat o creștere însemnată îndeosebi în cazul afecțiunilor pulmonare. Ultimele luni ale anului trecut au adus, practic, o explozie a infecțiilor respiratorii. Și este și normal să se întâmple așa. După ce timp de doi ani ne-am protejat purtând măști, acum am dezvoltat o sensibilitate accentuată, iar sezonul gripal ne-a lovit destul de puternic. Gripe, viroze, infecții acute ale căilor aeriene superioare, chiar pneumonii sau bronhopneumonii. Am avut situații în care pacienții au dezvoltat insuficiență respiratorie acută și au necesitat oxigen suplimentar”, a declarat managerul spitalului.

Un aspect interesant este că patologiile tuberculoase au crescut și ele în severitate. Oancea nu se raportează la perioada pandemică, ci la cea de dinainte. Ar fi foarte interesant pe viitor dacă se va și explica acest fenomen și legătura de cauzalitate cu pandemia. ”În același timp, am constatat o creștere a patologiei tuberculoase, ceea ce se traduce în creșterea asistenței medicale și tratament pentru acești pacienți. În perioada pandemiei, bolnavii cu tuberculoză au beneficiat de tratament și consult de specialitate prin dispensarul TBC, dar anul trecut numărul lor și severitatea cazurilor au crescut față de perioada prepandemică”, a mai declarat Oancea.

Spitalul a făcut peste 2000 de RMN-uri, dar și peste 200 de CT-uri pentru pacienții internați, plus alte 400 de investigații în regim ambulatoriu, inclusiv mamografii. ”Vorbim de o triplare a numărului de RMN-uri față de anul trecut. De această investigație au beneficiat, în primul rând, pacienții internați în spital, la care se adaugă cei veniți cu bilete de trimitere de la medicul specialist, în baza contractului pe care îl avem cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș. De asemenea, 2022 a însemnat și peste 650 de mamografii și aș vrea să reamintesc că acestea se pot face gratuit în spital. Suntem parteneri, alături de Spitalul Municipal Timișoara și de Institutul Oncologic «Prof Dr. Ion Chiricuță» Cluj-Napoca, în proiectul de prevenție a cancerului de sân. În cadrul acestui program, mamografiile sunt făcute femeilor din vestul țării cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani. Laboratorul de Imagistică de la Victor Babeș are în dotare un Mamograf digital 3D cu tomosinteză care permite scanarea cu mare acuratețe, oferind imagini cu o rezoluție foarte ridicată. Sensibilitatea investigației este de aproape 80 la sută”, spune directoarea medicală Diana Manolescu,.

De asemenea, la ”Victor Babeș” se poate analiza densitatea osoasă. ”Tot în cadrul Laboratorului de Imagistică, am pus în funcțiune și un aparat DEXA, realizând peste 100 de analize de determinare a densității osoase. Și vorbim și de o premieră în domeniul radiologiei intervenționale în cadrul spitalului. Anul trecut, a demarat programul de efectuare de puncții mamare ghidate ecografic în cazul pacientelor cu suspiciune de leziune oncologică a sânului”, a mai adăugat Manolescu, trimisă în judecată de DNA.

Unitatea sanitară are și proeicte în premieră începute anul trecut. ”2022 a însemnat, însă, și proceduri în premieră în vestul țării. A fost pus în funcțiune un Sistem Complex de Testare Funcțională Pulmonară, un aparat care permite realizarea mai multor investigații necesare stabilirii unui diagnostic complet și exact. Acesta poate măsura cantitatea de oxigen din aerul inspirat de un pacient și permite evaluarea cantității totale de aer ce poate fi stocată în plămânii acestuia. Totodată, poate efectua un test de rezistență a mușchilor respiratorii și, nu în ultimul rând, cu ajutorul lui se poate realiza o provocare bronșică pentru a evalua reacția căilor respiratorii la anumite substanțe iritante care pot declanșa bronhospasmul și wheezingul.De asemenea, s-a demarat un program de realizare de teste de imunohistochimie pe tumori pulmonare primare. Cu ajutorul acestor teste, se pot diferenția tipurile histopatologice de cancer. Unul dintre cele mai importante proiecte, la care și-au dat concursul douăzeci de medici din cadrul Spitalului Victor Babeș, a fost realizarea platformei PneumoControl, o platformă unică în România de educare și conștientizare a bolilor pulmonare. În cadrul acesteia, sunt prezentate 18 dintre cele mai importante patologii ale plămânului. Proiectul prevede nu doar oferirea de informații, ci și o interacțiune directă cu medicii specializați în boli pneumologice, vaccinare, reabilitare pulmonară sau oxigenoterapie. Un alt proiect care a continuat, dar a și fost dezvoltat, este PID – second opinion https://www.pidsecondopinion.ro/ , ce reprezintă o altă platformă unică în România care se adresează pacienților cu boli interstițiale pulmonare”, mai spune Cristian Oancea.

Un lucru îmbucurător e că anul trecut, față de 2021, au fost mai puțini pacienți la ATI, în jur de 350. Totuși, este în continuare mult peste anii prepandemici. Majoritatea celor internați au avut bronhopneumonii, meningite, șocuri septice, TBC, sau covid-19. De asemenea, în cabinetul de Alergologice au fost peste 2000 de consultații. Altfel, anul trecut peste 1000 de studenți au venit la practică la ”Victor Babeș”.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ