Opt copii care au consumat produse alimentare din aceeași sursă au ajuns la spital, internați cu botulism. Ei au fost internați de la Spitalul de Copii și Spitalul ”Victor Babeș”, și din cauza nevoii mari s-a adus ser antibotulinic și din alte județe.

Cei opt copii provin din Fădimac și au consumat produse alimentare din aceeași sursă. O parte dintre ei sunt frați, iar vârstele sunt între 3 și 8 ani. Ei au avut simptomele specifice, iar la internare, suspiciunea s-a confirmat. ”Copiii internați au fost simptomatici. Șase dintre ei au dificultăți la înghițire și ptoză palpebrală (căderea pleoapei), iar alți doi au in plus stări de somnolență și fenomene digestive. Tuturor le-am administrat deja antitoxină botulinică și starea lor de sănătate s-a îmbunătățit considerabil. Vor mai rămâne câteva zile în spital pentru supraveghere. Unul dintre copii, un băiețel, a fost internat inițial la Spitalul de Copii Louis Țurcanu, în Secția de Terapie Intensivă, dar am decis să îl transferăm la noi, iar acum este într-o stare mult mai bună. Deocamdată, nu știm care a fost cauza infecției. Direcția de Sănătate Publică efectuează o anchetă în acest sens”, spune Adelina Marinescu,  medic specialist boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeș” Timișoara.

Direcția de Sănătate Publică Timiș a început o ancheată epidemiologică. S-a adus ser antibotulinic din mai multe județe, dat fiind numărul mare de cazuri. ”Au fost prelevate probe de la toți copiii și transmise la DSP, iar de acolo, mai departe, la Institutul Cantacuzino din București. Am și început să administrăm tratamentul. Am avut noi, în spital, câteva flacoane. Apoi, cu ajutorul Centrului Național de Control pentru Boli Transmisibile, am obținut alte doze, de la Drobeta Turnu Severin și Sibiu. Și mai avem în așteptare câteva doze pregătite să fie transferate în orice moment de la Târgu Mureș la Timișoara. Vreau să le mulțumesc colegilor de la DSP și de la unitățile care ne-au ajutat și ne-au trimis antitoxina botulinică, care neutralizează efectele bolii. Este pentru a două oară în mai puțin de 6 luni când ne luptăm cu o asemenea boală la Timișoara”, spune Cristian Oancea,managerul Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeș” Timișoara.

DSP și Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș a mers la domiciliul copiilor pentru a lua probe din hrana consumată. Cei 11 copii provin de la două familii de asistenți maternali și ar fi consumat cârnți contaminați. Conform anchetei epidemiologice făcute până în prezent, sunt 11 cazuri probabile de infectare. Așadar, celor opt micuți internați li se adaugă trei persoane asimptomatice, care au rămas la domiciliu. Până în prezent, zece probe de mâncare au fost colectate și transmise la București, pentru o analiză completă. S-au făcut și demersurile pentru a se aduce suficient ser antibotulinic. Prima internare a fost în 9 ianuarie, cu doi copii de 5 și 8 ani, externați la 5 ianuarie. Simptomele însă au revenit, si situația s-a amplificat.

Botulismul este provocat de toxina botulinică produsă de bacteriile Clostridium botulinum. imptomele sutn paralizie musculară, inclusiv cu cădere de ploape, dificultăți de respirație, vedere încețoșată, dificultăți la înghițire, diferite fenomene digestive, și se poate ajunge chiar la paralizie. Dacă se lbochează respirația se ajunge la deces. Bacteria se dezvoltă doar în absneța aerului, de aceea, pericolul vine din conserve alimentare, dar și din miere, care nu se recomandă copiilor sub 1 an. Orice conserve cu smene de umflare și expirată nu trebuie consumată și, de aceea, trebuie să le depozităm corespunzător. Gătitul la temperaturi ridicate este de asemenea de folos pentru a distruge bacterie.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ