Din 31 ianuarie, județul Timiș are bugetul adoptat. Votul a fost o adevărată ”cezariană”, deoarece proiectul de hotărâre s-a doptat după ore de parlamentări, prea puține pe fond și majoritatea pe înțepături politice, semn că pe consilieri județeni îi doare în cot de administrație și fac doar un joc politic ieftin.

Bugetul județului nostru pentru acest an e de 840.656.890 de lei, puțin mai mare ca anul trecut. Din această sumă totală, 378.427.430 de lei sunt destinați investițiilor, o suă cu 7,52% procente mai mare ca în 2022. CJT estimează că va atrage 24% din bani din fonduri europene, cu toate că procentul este riscant, deoarece pe lărgirea la patru benzi a drumului județean 691 există un mare risc de a pierde finanțarea europeană, spre exemplu. De altfel, drumurile și sănătatea, în contextul construirii noii maternități, sunt și domeniile cu cele mai mari investiții prevăzute.  Așadar, 462.229.460 de lei sunt alocați cheltuielilor de funcționare.

Teoretic, procentul de investiții putea fi mai mare, dar sunt cheltuieli și pentru capitala europeană a culturii. ”A fost necesar să reducem cât mai posibil cheltuielile de funcționare, pentru că era necesar să avem fonduri suficiente pe secțiunea de dezvoltare pentru programul de investiții, unde avem multe proiecte mature în plină derulare care au ca an de implementare 2023. A fost însă greu să reducem și pe partea de funcționare, deoarece avem unele angajamente pentru programul de capitală. Cred că am reușit să facem un buget echilibrat”, a explicat, la ședința comisiilor reunite, Marcel Marcu, șeful Direcției Buget-Finanțe. Proiectul de hotărâre a intrat pe ordinea de zi suplimentară.

Ședința a durat peste 3 ore, iar bugetul a fost unul dintre subiectele îndelung dezbătute, sau, mai bine zis, ca pretext pentru atacuri politicianiste. Ținta principală a fost Cristian Moș, vicele CJT, mebru USR.  El a fost ținta ironiilor mai multor partide. PSD, în principal, prin Călin Dobra, care l-a atacat că face partizat cu liberalii. ”Câte ședințe ale comsiilor ați prezidat și sunteți membu PNL sau USR?”, l-a întrebat Dobra. De asemenea, și Raul Olajos, cel căruia Dominic Fritz i-a luat calitatea de lider de grup (Olajos provine din PLUS), care a fost și el ironic cu Moș. Șdința a avut mutle momente când totul s-a dus în derizoriu, inclusiv la amendamentul lui Petre Mihăieș, pentru o mașină de curățat cartofi la Liceul ”Gheorghe Atanasiu”.

Desigur, declarația propagandistică a lui Alin Nica e în total contrast cu ridicolul ședinței: ”Continuăm dezvoltarea pe șase direcții principale: derularea de proiecte majore, cultură, eficientizare, creșterea calității vieții, dezvoltarea infrastructurii și a patrimoniului. Punem accent pe drumuri și pe siguranță rutieră, intenționăm chiar să facem un studiu pentru identificarea celor mai periculoase zone, astfel încât prin intervenția noastră să evităm adevărate nenorociri. Totodată am construit un buget echilibrat, în jurul principalelor interese ale cetățenilor, cu alocări de peste 332.215,68 mii lei pentru sănătate, protecție socială, protecția mediului și învățământ. Cultura ocupă un loc de cinste în acest an, cu fonduri semnificative, 62.414 mii lei pentru cele trei muzee, teatrul pentru copii, biblioteca și centrul de artă, pe care le avem în subordine, deoarece Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, iar Consiliul Județean Timiș este partener important în acest program național”, a declarat Nica.

Conform legii, în acest an, data-limită de aprobare a bugetului județului este 2 februarie.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ