În anul 2014, sportul timișorean, rugby-ul românesc, dar și întreg sportul din țara noastră a fost zguduit de un scandal fără precedent. La semifinala Superligii de rugby jucată pe ”Dan Păltinișanu”, între RCM Timișoara și Farul Constanța, bănățenii nu au putut folosi șase jucători de bază, deoarece filele cu vizele medicale din carnetele lor de joc erau rupte! Au trecut aproape șase ani, iar dosarul e și acum nesoluționat. Nu există nici măcar suspecți identificați!

Incidentele s-au petrecut în 6 septembrie 2014, la semifinala care se juca într-o singură manșă. Timișoara, pe atunci RCM, era ”pe val” și domina rugby-ul românesc autoritar. Gazdele erau favorite în fața Farului. Meciul trebuia să înceapă, iar echipele nu mai intrau pe teren. Foaia de joc a Timișoarei trebuia schimbată, deoarece șase titulari aveau filele cu vizele medicale rupte din carnetele de joc. Chiar șase dintre cei mai buni jucători: Valentin Calafeteanu, Cătălin Fercu, Eugen Căpățână, Paula Kinikinilau, Jack Umaga și Fonovai Tangimana. Ar fi existat o singură șansă ca cei să intre în teren. Medicul de la Policlinica sportivă să vină în timp util la stadion să pună ștampila pentru a certifica faptul că cei șase aveau vize valabile de la controlul din luna iunie.

La vremea respectivă,vizele fuseseră aplicate de Octavian Câmpian, cel care era și medicul echipei naționale de rugby. Doctorul a fost sunat de cei de la club, dar a spus că se afla la Reșița. Câmpian a și decedat între timp, în 2017, din cauza unei boli necruțătoare. Clubul putea să încerce tertipuri precum invocarea unei toxiinfecții alimentare. În caz de forță majoră, partida se putea amâna pentru 24 de ore. Clubul nu a dorit să se prevaleze de așa ceva și a trimis o altă echipă în teren. Farul s-a impus cu 9-0 și astfel, a mers în marea finală. Scandalul declanșat a fost enorm. Primarul Nicolae Robu a cerut ca poliția să deschidă un dosar penal. Autoritățile au și făcut asta, cu sesizare din oficiu.

Oamenii legii au vorbit cu toți cei care umblaseră cu carnetele de joc, team-managerul Bogdan Bradu, dar și observatorii și brigada de arbitri. S-a folosit și detectorul de minciuni, care a arătat că niciunul dintre cei supuși testului-poligraf nu a mințit. O singură persoană nu a făcut acest test. Arbitrul principal Vlad Iordăchescu, pe care clubul timișorean l-a criticat în repetate rânduri. Iordăchescu, cel care a generat și scandalul din 2018 în urma căreia România a fost suspendată și a ratat Cupa Mondială, a invocat faptul că suferă de astm și boala afectează acuratețea testului.

Dosarul nu a ajuns niciodată să fie trimis în judecată. De-a lungul timpului cei de la club de atunci, dar fanii, au avut mai multe suspiciuni. Unii spun că Iordăchescu a rupt filele, în cabina arbitrilor. La rugby nu se face verificare carnetelor obligatoriu cu delegatul echipei. Un alt aspect interesant este că Iordăchescu ar fi scos la verificare primele exact cele șase carnete fără vize, unul după altul. Alte persoane îl acuză, inclusiv pe rețele de socializare, pe Dănuț Borzaș, cel care fusese managerul echipei, dar a fost dat afară cu câteva luni înainte de scandalul carnetelor. Explicația acestora ar fi că Borzaș a păstrat o cheie de la biroul clubului și ar fi intrat în zilele premergătoare meciului și a rupt foile.

În contextul în care Dănuț Borzaș a revenit ca manager la echipa de rugby, am considerat că este de interes public să vedem ce a făcut justiția cu dosarul. În acest sens, am făcut o solicitare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara. Răspunsul a venit prompt și spune că în dosar trebuia identificată exact fapta, iar dosarul nu a fost soluționat. Cu alte cuvinte, fapta nu a fost identificată! ”În evidențele Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara a fost înregistrat la data de 8.09.2014 dosarul penal cu nr 10360/P/2014 privind aspectele sesizate de dvs. Facem precizarea că în acest dosar penal se efectuează urmărirea penală cu privire la faptă, iar nu cu privire la vreun suspect, și până în acest moment nu a fost soluționat”, se arată în răspunsul semnat de prim-procurorul Irina Claudia Chivu și purtătorul de cuvânt Laurențiu Todea, și el, tot procuror.

Am întrebat dacă dosarul a fost clasat și din ce motive. Ni s-a răspuns că dosarul nu e de interes public. Răspunsul totuși, sugerează că dosarul nu a fost clasat! ”Având în vedere prevederile articolului 285 al. 2 Cpp privind caracterul nepublic al urmăririi penale, alte aspecte din dosarul menționat anterior nu pot fi comunicate public în acest stadiu procesual”, se mai arată în răspunsul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara.

foto. gsp.ro

LĂSAȚI UN MESAJ