Ieri a avut loc procesul de repartizare la liceu a candidaților care au terminat ciclul gimnazial. În județul Timiș, din nou, specializare cu cea mai mare ultimă medie de admitere a fost Matematica-Informatica de la ”C.D.Loga”, dar numărul elevilor nerepartizați este foarte mare: 344!

Cea mai ”vânătă” specializare, la fel ca și în alți ani școlari precedenți, a fost Matematica-Informatica de la Colegiul Național ”C.D. Loga”, unde ultima emdie de admitere a fost 9,66 în contextul în care se fac două clase la această specializare, deci există 52 de locuri. Tot la Loga, dar la Științele Naturii, unde sunt tot 52 de locuri, ultima medie cu care s-a intrat a fost 9,56. Urmează, la ambele specializări, cu 9,48 ultima medie, clasele de Matematică-Informatică și Științele Naturi de la Colegiul Național Pedagogic ”Carmen Sylva”, cu deosebire că la acest liceu, există doar o clasă la cele două specializări de Real, deci erau câte 26 de locuri. La clasa de Științe Sociale de la Loga, ultima medie a fost 9,30, iar pe locul 6 în clasamentul admiterii după ultima emdia este este clasa de profil Real cu predare în germană de la Colegiul „Nikolaus Lenau,”, cu 9,26.

Urmează Matematica-informatică de la Colegiul Național Bănățean, cu 9,21 (52 de locuri) și Științele Naturi de la CNB, cu 9,20 (52 de locuri). Ultima medie cu care s-a intrat la ”Grigore Moisil” a fost 9,18, pentru 130 de locuri, iar la aceeși specializare de la „Ana Aslan” a fost 9,05 (26 de locuri). În Top 20 mai sunt Filologia de la Loga (9,01), Matematică_informatică de la ”William Shakespeare” (8,92), Filologia de la ”Carmen Sylva” (8,90), Științele Naturii de la ”Lenau” (8,90)., Științele Sociale de la CNB (8,85), Științele Naturii de la ”Ana Aslan” (8,83), Matematica-Informatică de la ”Jean-Louis Calderon (8,78), Filologia de la CNB (8,74), Filologia de la ”Shakespeare” (8,67) și Filologia de la ”Calderon” (,866).

De altfel, la nivel național, numărul elevilor nerepartizați este destul de mare, semnificativ peste cel de anu trecut. În Timiș, pentru repartizarea la liceu au fost 4030 de candidați. 3686 dintre elevi au fost repartizați, în contextul în care în județul nostru au existat 3871 de locuri. În Timiș avem 185 de locuri neocupate la liceu, la următoarele școli: Liceul „Ioan Slavici” (Economic), Tehnologic Jimbolia (Construcții), Ucecom ”Spiru Haret”Timișoara (Economic), ”Alexandru Mocioni” Ciacova (Matematică-)Informatică), ”Bela Bartok” Timișoara (Matematică-Informatică), ”Coriolan Brediceanu” Lugoj (Științe ale Naturii),, ”Dositei Obradovici” Timișoara (Matematicp-Informatică), ”Henri Coandă” Timișoara (Filologie), Teoretic Gătaia (Matematică-Informatică), Teoretic Millenium Timișoara (Filologie) și Socrates Timișoara (Matematică-informatică”.

Numărul candidaților nerepartizați din Timiș este 344, unul dintre cele mai mari din țară. Doar județul Constnața și Municipiul Buurești au avut mai mulți elevi candidați la admitere nerepartizați. Elevul cu cea mai mare medie nerepartizat în Timiș este un candidat cu 8,25, venit din Constanța, de la Liceul ”Regele Carol I” din Ostrov. De cele mai multe ori, cauza nerepartizării este că elevii au completat prea puține opțiuni. Timișplus a solicitat un punct de vedere Inspectoratului Școlar Județean Timiș despre numărul mare de nerepartizați din județ, dar până la această oră, nu am primit răspuns. Ulterior, inspectoarea generală Aura Danielescu a revenit cu un răspuns și a precizat că, pe lângă puținele opțiuni, o altă cauză au fost mediile mici ale candidaților.

De astăzi până în 20 iulie, elevii se duc să se înscrie la licee. În 20, liceele comunică numărul final de locuri libere rămase, iar în 21, 22 și 25 iulie, comisiile județene vor rezolva situațiile speciale apărute după repartizarea computerizată. A doua etapă de admitere va fi în 4-5 august. Pe lângă cele 185 de locuri la liceu cu repartiție, mai sunt 62 la filiera vocațională și 669 la școala profesională. În planul de școlarizare  au fost prevăzute 212 clase, 166 la liceu și 46 la școlile profesionale.

În ceea ce privește admiterea în învățământul dual și profesional, a doua etapă va începe la 26 iulie, iar cei ce rămân fără loc la liceu, pot să se înscrie și la această formă de învățământ.

 

LĂSAȚI UN MESAJ