Membrii Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European au făcut o vizită oficială la Timișoara zilele acestea. Astăzi s-a organizat și ceea ce ar fi trebuit să fie o conferință de presă, încheiată subit după întrebările unei singure ziariste, din ”motive” de lipsă de timp.

Din delegație au făcut parte Andrey Slabakov (bulgar, conducătorul delegației), Hannes Heide, Viola Von Cramon-Taubadel, dar și europarlamentarii Iuliu Winkler, Victor Negrescu și Vlad-Marius Botoș. Ei au avut discuții cu: Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, Dominic Fritz, primarul Municipiului Timișoara, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș și cu echipa Proiectului Cultural Național Timișoara 2023 (atât cu Centrul de Proiecte și o parte din curatorii programului TM2023, cât și cu reprezentanți ai Asociației Timișoara 2023). De asemenea, s-au întâlnit și cu operatori culturali locali și refugiați ucraineni.

Ulterior, toți membri comisiei au început să rostească tot felul de platitudini despre Timișoara, locuri comune și nicio informație nouă. Asta după ce conferința a început cu întârziere, căci membrii comsiei se întâlniseră anterior cu ucrainenii, iar programul s-a declarat, au urmat ”întrebările”. Ziarista Brândușa Armanca a întrebat despre continuarea părții de moștenire a capitellor culturale, prin prisma faptului că anul viitor, primăria nu va mai putea asigura o finanțare comparabilă, dar și despre conflictele de interese ale persoanelor implicate, care au fost în pozițiie diferite, deși nu ar fi trebuit. Membrii comisiei au evitat, în mare parte să răspundă concret, iar ulterior, organizatorii conferinței, Asociația Timișoara Capitala Culturală Europeană 2023, a anunțat brusc că nu mai e timp de alte întrebări, doar de interviuri scurte filmate, căci ar fi vorba de avioane pierdute.

În fapt, coroborat cu întârzierea, cu faptul că toți membrii comisiei au avut întroduceri lungi la conferință despre mai nimic, platitudini despre energia transmisă de locuitori, și toți cei șase au dat niște ”răspunsuri” întrebărilor puse, fără a răspunde, de fapt, concret, a părut că a fost o tragere de timp, pentru a evita eventuale discuții cu toată presă despre nemulțumirile referitoare la desfășurarea de până acum a programului capitalei culturale.

Aspectul interesant este că s-a adus în discuție și situația din orașul Pecs, care a cheltuit enorm pentru investiții în infrastructura culturală, ajungând în perspective falimentare, pentru că nu au venit atât de mulți turiști cât sa estimat. Timișoara e ferită de ”pericol” căci aici obiectivele de infrastructura culturală sunt toate întârziate, cu excepția cinematografului Victoria.

Mai spunem că organizatorii conferintei de la sediul Centrului de Proiecte, membrii Asociației Timișoara 2023 Capitală Culturală Europeană, nu au fost capaibli nici să ofere parolele de la o rețea wifi funcțională presei. De asemenea, în timp ce membrii comisiei din Parlamentul European vorbeau în conferință, în spate se făcea o traducere în engleză și un zogmot care de multe ori acoperea vorbitorii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ