Banatul dă startul unui proiect-pilot de educație pentru sănătatea realizată în condiții de voluntariat a specialiștilor, „PREVENTIM – copii sănătoși pentru o societate sănătoasă”. Peste 200 de cadre didactice s-au înscris și vor învăța direct de la medicii de renume din Timș informații prețioase pe care să le dea mai departe apoi elevilor.

Emilian Popopovici este ”părintele” ideii, la sugestia președintelui CJT, Alin Nica, care i-a cerut epidemiologului să gândească un program de sănătate publică. Iar specialistul s-a pus la treabă și a găsit alți medici dornici să facă voluntariat. ”Este un proiect de voluntariat 100%, nu are nicio finanțare și ne-am dorit să ne ferim de tot felul de discuții. La noi când se vorbește de reforma în sănătate se vorbește de renovarea spitalelor sau de construcția altor noi. Se uită de modelul Lalonde, însuțit din anii 80 de marea majoritatea lumii civilizate care pune accentul de serviciile de sănătate. Spitalele rezolvă 20% din problemele de sănătate ale populației. În Japonia, procentul e de 70%”, a punctat Emilian Popovici, despre importanța prevenției.

Există cinci fleuri de cursuri de instruire pentru profesori. Cele mai multe cadre didactice s-au înscris și în ”Lanțul surpaviețuirii”, cu cursuri la Serviciul Județean de Ambualnță ținute de directorul Florin Crișan, dar și cu practică la sețcia de ATI a Spitalului Județean, alături de medicul Claudiu Bârsac. ”Este o metaforă, care presupune măsurile de prim-ajutor: de recunoaștere a unei urgențe, începerea resuscitării ce presupune să se facă evaluarea și să se facă primele măsuri” a punctat Crișan. Succes a avut și „Dinți frumoși, copii sănătoși”, cu stomatologul Dan Șutean. ”Este prea puțin cunoscută importanța sănătății dentare. Studiiel arată o legătură între carii și diabetul de Tip 2”, a punctat stomatologul.

De asemenea, pe linia psihiatrică se va face educație pentru a evita consumul de droguri. Psihiatrul Radu Virgil Enătescu e cel care se implică. ”În ultima perioadăa crescut smenificativ utilizarea drogurilor și a substanțelor de tip psihoactiv, dar și a unui ametesc de ierburi care dau efecte halcinogene asemenea amfetaminei sau cannabisului. Ne axăm pe faptul că nu putem cunoaște ceea ce nu recunoaștem” a punctat Emătescu, cu referire la faptul că tinerii trbeuie să știe să identiice consumatorul pentru a-l putea ajuta. Va exista și programul ”Ghioceii Prevenției”, desfășurat cu ajutorul Danielei Cârnațu, de la  Centrului Regionl de Sănătate Publică Timișoara.

În fine, există și un program de sănătate a aparatului reproducător, coordonat de ginecologul Olimpia Oprea. Se va pune accent pe importanța vaccinării anti-HPV, care se recomandă se facă în jurul vârstei de 12 ani. ”În România zilnic mor cinci femeid e cancer de col uterin. Nu vrem să facem educație sexuală, să fie foarte clar. Vrem să să se înțeleagă că vaccinul anti-HPV e recomandat să se facă până la 18 ani”, a punctat Olimpia Oprea. Profesorii vor începe din 3 mai pregătirile în programul ales și totul e estimat că va dura în jurul a câteva săptămâni.

214 din cele peste 7000 de cadre didactice din județ s-au înscris. ”Chiar dacă la final nu se dă o diplomă cu câteva credite care să aducă avantaje cadrelor didactice la finalul acestui curs, e o șansă pe care o dăm unei vieți sănătoase”, a punctat inspectorea școalară generală, Aura Danielescu. Entuziamsul profesorilor i-a uimit pe cei din inspectorat. ”Am crezut că vor fi reticenți, pentru că toate cadrele didactice sunt implicate în multe activități” a puncta inspectoarea școlară adjunctă Simona Bejan.

Și Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” sprijină programul. ”Universitatea noastră are un program de deschidere spre comunitate. Venim în suport cu baza materială și cu know-how”, a punctat rectorul Octavian Crețu. Așteptările sunt ca elevii să ducă mai departe și la părinți ceea ce vor afla la școală. ”Nu doar investițiile materiale sunt importante, ci și investtițiile în prevenție. România alocă de 5 ori sub media europeană per cetățean pentru prevenție”, a spus Alin Nica, în condițiile în care Preventim nu are finanțare de la CJT.

Cursurile de rpevenire anti-drgo, spre exemplu, vor fi la Colegiul Național ”C.D.Loga”, iar alte programe vor avea loc în funcție de locul stabilit de coordonatori.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ