Festivalul La Pas, ziua 3, Parcul Rozelor, Timisoara, duminica 25 septembrie 2022. Sebastian Tataru / SEBATATARU.RO

De vineri până duminică, la Muzeul Corneliu Mikloși se organizează Festivalul La Pas, pe teme de gătit conform principiilor ecologice. Vor fi și numeroase momente artistice, dar și demonstrații de gătit.

Organizatorii spun cu vor veni peste peste 200 de artiști, artizani, producători, bucătari, profesori și elevi, tineri, profesioniști din organizații locale, naționale și europene. Asociația CRIES a chemat artizani și artiști locali din Republica Moldova, Serbia, Ungaria și Ucraina. Atracțiile principale vor fi, desigur, cele culinare, adică: berea artizanală produsă local, meniuri vegetariene și vegane, preparate cu specific local și internațional, cidru artizanal, mied, sucuri presate la rece, gemuri, zacuscă, prăjituri, pâine artizanală, produse lactate și brânzeturi de specialitate.

Se vor face și demonstrații de realizarea a magiunului ca în Țara Momârlanilor, pita cu tăst, ca la margina, dar și cocoloșului cu brânză de burduf rumenit pe jar, după o rețetă din Mărginimea Sibiului. Duminică va avea loc și o degustarea inerculturală, regătită cu ajutorul unor delegații Slow Food din diferite zone din țară și a Centrului Ceh din București. Degustarea va fi precedată de  masa rotundă cu titlul „La pas: de la fermă în farfurie, în căutarea drumului potrivit”.

La fața locului vor exista produse cu marca ”La Pas”: brânză, pâine, miere, cidru, suc de fructe și bere artizanală, manufacturate de Asociația Curtea Culorilor, Prospero, Poienița Zarand, Casa Despi, Bio Banat și Double Drop Crew.La ora 16, vienri, e deschiderea, cu momentul artistic ”Hai La pas! Încetinește ritmul!”pregătit de elevi de la Școala Gimnazială nr. 7 „Sfânta Maria”.

De asenemenea, va exista și o expoziție, ”Connections”, cu șapte artiști români ce u făcut colaje inspirate de curentele artistice  dadaism, suprarealism, futurism și artă stradală contemporană Expun Ada Moisă, Andrei Argeșeanu, Andrei Stan, Cristiana Bucureci, Livia Marinescu, Nicoleta Ababei și Ruxandra Niculae..

Nu vor lipsi cocnertele, filmele, dar și atelierele despre accesul la apă în condiții de siguranță, educație senzorială cu plante aromatice, alimentație sănătoasă, risipa alimentară, impactul modei fast-fashion și practici de consum sustenabil în domeniul vestimentar.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ