Poate cea mai importantă moștenire culturală a anului în care Timișoara va fi capitala europeană a culturii, centrul de artă, știință și experiment MultipleXity are o ”matrice” în care să prindă contur. Pentru a reamenaja depoul de tramvaie de pe bulevardul take Ionescu, Muzeul Corneliu Mikloși, primăria  a organizat un concurs național de soluții, iar proiectul câștigător a fost stabilit. 

Proiectul câștigător, care va fi premiat cu 2.502.706,95  de lei, este realizat de Andrei Bacoșcă, Mădălina Doroftei, Ruxandra Grigoraș, Lázár Csaba, Mădălina Perju, Daniel Șerban. ”Juriul a apreciat realizarea unei curți interioare semipublice prin demolarea actualei centrale termice (fără valoare istorică sau arhitecturală). Chiar și în condițiile eliminării unui corp existent, proiectul reușește să nu construiască în plus. Nu se ocupă, ci se eliberează spațiul.Gestul este susținut prin deschiderea spațiilor de pe cele trei laturi ale noii curți, prin plantarea masivă cu arbori în zona dinspre laturile de sud și de est ale terenului și prin legătura cu spațiul dinspre bulevardul Take Ionescu. Acesta se anunță a fi un loc generos, spectaculos și pregătit pentru scenarii extrem de diferite – de la folosirea de zi cu zi de către echipa centrului și de către locuitorii orașului, la evenimente de anvergură. În acest sens, juriul recomandă reanalizarea amplasării locuințelor pentru rezidențe artistice (a se vedea, în acest sens, și recomandările generale). Amplasarea construcției ce adăpostește spațiul imersiv în centrul uneia dintre halele C1 îl transformă pe acesta într-un centru de interes al ansamblului, delimitând în același timp un hol de intrare. Cealaltă hală devine un spațiu larg și flexibil”, au fost aprecierile juriului.

Concursul a fost realizat în colaborare cu Ordinul Arhitecților Români. Din juriu au făcut parte președintele Ștefan Ghenciulescu, arhitecții Marius Miclăuș, Daniel Calciu și Liviu Zăgan, managerul cultural Sorina Jecza și viceprimarul Dan Diaconu. Au mai fost premiate și alte două proiecte. Locul doi, premiat cu 50.000 de lei, a fost proiectul realizat realizat de Tamina Lolev, iar pe locul trei, care va avea o recompensă de 35.000 de lei, a fost realizat de Cosmin Gălățianu. ”Calitatea concursului este dovedit de numărul mare de proiecte înscrise. A fost o surpriză plăcută și distribuția geografică largă”, a apreciat Alexandru Găvojdea, președintele Ordinului Arhitecților Românie. De altfel, deși nu a fost un concurs internațional, s-a înscris inclusiv o asociere între un birou de arhitectură din România cu unul din Spania.

MultipleXity făcea parte din bidbook-ul pentru candidatura Timișoarei la a fi Capitala Culturală Europeană în 2021. Simona Neumann, directorul Asociației Timișoara 2021, a punctat că acest centru va fi principala moștenire a anului în care capitala Banatului va fi centrul culturii din zonă. ”Este principala moștenire a proiectului Timișoara Capitala Europeană a Culturii, o moștenire importantă pentru oraș, pentru regiune, pentru România și pentru întreaga Europa”, a punctat Neumann. Primarul Robu a dorit prima dată să facă centrul în zona Oituz, dar nu a fost posibil. ”Pot aprecia că s-a depus un volum de muncă uriaș de către fiecare participant. Am văzut ce au făcut cei care sunt în top 5, și vreau să le mulțumesc tuturor. Și după părerea mea, primele două lucrări s-ar fi situat pe locurile pe care comisia de specialiști le-a notat cel mai bine”, a spus primarul Timișoarei.

Acum, mai rămâne de văzut când Timișoara va începe să intre efectiv în exercițiul de Capitala Europeană a Culturii. Cu pandemia de coronavirus, sunt șanse mari ca acest lucru să nu înceapă la 1 ianuarie 2021.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ